Pogosta vprašanja

AED

Vprašanje: Kaj je AED?
Odgovor: AED pomeni »polavtomatski zunanji defibrilator«. Polavtomatski defibrilator se uporablja za dovajanje električnega sunka osebi, ki je doživela srčni zastoj. Polavtomatski defibrilator-ji so izdelane tako, da z njimi lahko rešujejo življenja tudi laiki.

Vprašanje: Kako deluje polavtomatski defibrilator?
Odgovor: Dve elektrodi, ki sta povezani na polavtomatski defibrilator, se namesti na pacientov prsni koš. Računalnik v polavtomatskem defibrilator-ju analizira pacientov srčni ritem in določi, če je pacient v življenjski nevarnosti in potrebuje električni sunek. Če je sunek potreben, polavtomatski defibrilator z glasovnimi navodili vodi uporabnika skozi postopek


Potreba po polavtomatskem defibrilatorju

Vprašanje: Zakaj potrebujemo polavtomatski defibrilator?
Odgovor: Polavtomatski defibrilator rešuje življenja. Ko oseba doživi nenaden srčni zastoj (SCA), njegov/njen sicer reden srčni ritem postane kaotičen oz. aritmičen. Z vsako minuto, ko srce ne bije, se možnost za preživetje zmanjša za 7-10%. Redki preživijo po 10 minutah brez defibrilacije.

Vprašanje: Kaj je nenadni srčni zastoj (SCA – Sudden Cardiac Arrest)?

Odgovor: Nenadni srčni zastoj se zgodi, ko normalen srčni ritem nenadoma postane kaotičen. Srce več ne more učinkovito črpati krvi in žrtev se zgrudi, preneha dihati, postane neodzivna in mu/ji ne moremo zatipati pulza. Če polavtomatski defibrilator uporabimo pri žrtvi nenadnega srčnega zastoja, naprava dovede električni sunek, ki vzpostavi normalni srčni ritem in lahko žrtvi reši življenje.

Vprašanje: Je nenadni srčni zastoj isto kot srčni napad?
Odgovor: Ne. Tako srčni napad (miokardni infarkt) kot nenadni srčni zastoj sta povezana s srcem, ampak sta to dva različna problema. Problem pri nenadnem srčnem zastoju je prevodnost električnega impulza skozi srce; srčni napad pa je problem s srcem kot črpalko. Včasih lahko srčni napad, ki sam po sebi ni smrtonosen, povzroči nenadni srčni zastoj.

Vprašanje: Kdo lahko doživi nenadni srčni zastoj?
Odgovor: Kdorkoli in kadarkoli. Nenadni srčni zastoj lahko doživijo otroci, najstniki, športniki in starostniki. Čeprav se možnost za nenadni srčni zastoj povečuje z leti in pri ljudeh s težavami na srcu, so velik odstotek žrtev ljudje brez znanih rizičnih faktorjev.

Vprašanje: Kaj o polavtomatskem defibrilator-ju pravi kardiološko združenje?
Odgovor: Kardiološko združenje podpira namestitev polavomatskih defibrilator-jev na javnih mestih kot so športne dvorane, pisarniški kompleksi, šole, zdravniške ordinacije, nakupovalni centri, letališča in drugi javni kraji. Združenje prav tako zagovarja stališče, da bi morali biti z polavtomatskim defibrilator-jem opremljena vsa policijska, gasilska in reševalna vozila.


Ukrepi pri nenadnem srčnem zastoju

Vprašanje: Kakšni so priporočeni ukrepi pri nenadnem srčnem zastoju?
Odgovor: Defibrilacija je edini ukrep, ki dokazano povrne normalen srčni ritem.

Vprašanje: Koliko časa imam da reagiram, če nekdo doživi nenaden srčni zastoj?
Odgovor: Zelo malo. Ob defibrilaciji v prvih treh minutah je možnost za preživetje 70%. Po 10 minutah so možnosti za preživetje zanemarljive.


Vprašanje: Znam oživljati; ali to ne zadostuje?
Odgovor: Z oživljanjem samo pridobimo nekaj več časa –obolelemu torej le zagotovimo malo več časa, dokler ne prispe defibrilator. Pri nenadnem srčnem zastoju je za vzpostavite normalnega srčnega ritma kljub vsemu potreben električni sunek. Posledično sedaj tečaji oživljanja prav tako vključujejo usposabljanje za ravnanje z AED napravo.


Enostaven za uporabo

Vprašanje: Ali je polavtomatski defibrilator zapleten za uporabo?
Odgovor: Polavtomatski defibrilator je zelo enostaven za uporabo. Polavtomatski defibrilator pravzaprav lahko uporabi vsak, ki ve kako se naprava uporablja. Znano veliko primerov, kjer so ljudje brez usposabljanja rešili življenja.

Vprašanje: Ali lahko laik naredi kaj narobe, medtem ko uporablja polavtomatski defibrilator?
Odgovor: Polavtomatski defibrilator lahko varno uporablja vsak, ki je bil o uporabi podučen. Glasovni napotki vodijo reševalca skozi postopek reševanja; na primer:

  • »Namestite elektrodi na pacientov gol prsni koš« (elektrodi imata sliko iz katere je razvidno, kam jih je potrebno namestiti) in
  • »Pritisnite rdeč gumb za sunek«. Prav tako so bila v napravo nameščena varovala, torej je bojazen, da bi električni sunek prejel nekdo, ki ga ne potrebuje, odveč.


Vprašanje: Ali lahko polavtomatski defibrilator naredi napako?
Odgovor: Študije so pokazale, da polavtomatski defibrilator razbere srčni ritem pacienta hitreje in bolj natančno kot usposobljeni reševalci. Če polavtomatski defibrilator ugotovi, da sunek ni potreben, ga ne bo pustil izvesti.

Vprašanje: Ali me lahko tožijo, če pomagam žrtvi nenadnega srčnega zastoja?
Odgovor: Do danes ni znanih primerov proti posamezniku, ki je uporabil polavtomatski defibrilator in tako pomagal rešiti življenje.

Vprašanje: So koga oživili s pomočjo Debitechovega polavtomatskega defibrilator-ja?
Odgovor: Čeprav je Debitechov polavtomatski defibrilator na tržišču šele od leta 2003, je v tem času rešila številna življenja.


Vzdrževanje polavtomatskega defibrilator-ja

Vprašanje: Kako pogosto je potrebno menjati baterije?
Odgovor: V kompletu z Debitechovim polavtomatskim defibrilator-jem dobite litijeve baterije, katerih življenjska doba je ali 5 ali 7 let. Če se polavtomatski defibrilator pogosteje uporablja, je potrebno baterije menjati pogosteje. Polavtomatski defibrilator samodejno obvesti uporabnika, kdaj je baterija prazna in jo je potrebno zamenjati.


Vprašanje: Kaj še potrebujem za vzdrževanje mojega polavtomatskega defibrilator-ja?
Odgovor: Vsake dve leti je potrebno zamenjati elektrodi. Polavtomatski defibrilator izvaja redne samodejne preglede v rednih presledkih in tako preverja pripravljenost. Če karkoli ne deluje pravilno, enota oddaja glasen zvočni signal, hkrati pa utripa rdeča lučka, ki opozarja lastnika na potreben servis.


Nakup polavtomatskega defibrilatorja

Vprašanje: Ali lahko vsakdo kupi polavtomatski defibrilator?
Odgovor: Vsakdo lahko kupi polavtomatski defibrilator.

Vprašanje: Kakšne lastnosti naj iščem pri polavtomatskem defibrilatorju?
Odgovor: Iščite naslednje 1) Polavtomatski defibrilator, ki je za laike enostaven za uporabo, 2) polavtomatski defibrilator, ki je tehnično zanesljiv, 3) polavtomatski defibrilator, ki je cenovno ugoden. Defibitechov polavtomatski defibrilator, več kot zadovoljuje te tri potrebe.

Vprašanje: Zakaj je Defibitechov polavtomatski defibrilator, boljši od drugih polavtomatskih defibrilator-jev?
Odgovor: Defibitech je izdelal napravo, ki temelji na predhodnih znanjih povezani z polavtomatskimi defibrilatorji, hkrati pa so vključili številne inovacije na področju dizajna in tehnologije. Končni rezultat je Defibitechov polavtomatski defibrilator, tehnološko napreden defibrilator ustvarjen za pol-profesionalne uporabnike in laike. Napredne tehnologije in robotizirano sestavljanje omogočajo Defibtechu prodajo svojih polavtomatskih defibrilatorjev, po ugodnejši ceni na tržišču.

Vprašanje: Kakšna je vaša garancija?
Odgovor:: Defibtechov polavtomatski defibrilator ima 8 letno garancijo.